GINOP-6.2.7-20-2021-00020.

Ágazati képzőközpont alapítása, és az ahhoz szükséges infrastrukturális és szakmai fejlesztések megvalósítása a Heves Megyei Szakképzési Centrumban 

Alapadatok:
Projekt azonosító száma: GINOP-6.2.7-20-2021-00020
Projekt címe: Ágazati képzőközpont alapítása, és az ahhoz szükséges infrastrukturális és szakmai fejlesztések megvalósítása a Heves Megyei Szakképzési Centrumban
Támogatás összege: 274.359.919 Ft
Projekt kezdő időpontja: 2021.07.01.
Projekt befejezése: 2022.07.31.

Támogatás intezitása: 100%

Azzal a céllal nyújtjuk be támogatási kérelmünket, hogy létrehozzunk egy ágazati képzőközpontot a turizmus-vendéglátás és élelmiszeripar ágazatban. A képzőközpont nonprofit korlátolt felelősségű társaságként működik majd, amelynek létrehozásában a Heves Megyei Szakképzési Centrum mellett 7 gazdasági szereplő partner közreműködik. Valamennyien régóta működő vállalkozások és jelentős szereplői a térség gazdaságának.

Projektünk beruházásra irányuló elemei azt a cél szolgálják, hogy olyan magas színvonalú infrastruktúrát alakítsunk ki a tanműhelyben, amely a duális partnereink által biztosított gyakorlati helyekkel egyetemben lehetővé teszi a szakképzés tartalmi és módszertani megújulását. Így tanulóink mind az iskolai, mind a duális képzőknél a legkorszerűbb eszközökkel, motiváló munkakörnyezetben, valós munkakörülmények között tudnak felkészülni választott szakmájuk művelésére.

Ebből a megfontolásból terveztük meg a tanműhelyünk korszerűsítését és felújítását, ezzel a céllal dolgoztuk ki a módszertani és ismeretszerző továbbképzéseket az ágazati képzőközpont létrehozásában érintett vezetők és oktatók, valamint a projektmunkatársak részére.

Projektünket 16 hónapos futamidővel valósítjuk meg. Támogatási összegünk 274 360 000 forint.

Az ágazati képzőközpont kialakítására a Heves Megyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiuma ad otthont annak a tankonyhának, melynek infrastrukturális fejlesztése elengedhetetlen fontosságú ahhoz, hogy a szakképzésben résztvevő diákok a kornak megfelelő gyakorlati képzésben részesülhetnek. Annak ellenére, hogy az elmúlt 3 évben jelentős felújítások és eszközbeszerzések történtek, melyek következtében az oktatás és képzés magas szakmai színvonalon valósulhat meg, további – de lényegében nagyon jelentős – beavatkozás maradt hátra, amely azonban alapvetően határozza meg a tanműhelyek funkcionális használatát: a cukrász, szakács tanműhelyek tetőkorszerűsítése, valamint a tanműhelyek belső gépészetének felújítása, korszerűsítése.

Mindkét feladat akkora volumenű, hogy ezekhez a HMSZC eddig forrást nem talált, azonban felújításuk már nem volt tovább odázható. A 21. századi eszközökkel felszerelt tanműhely felett elavult, esős időben beázó, a HACCP-nek nyomokban sem megfelelő, rendkívül korszerűtlen lemez tetőszerkezet volt található. Ezen kívül a tanműhely elszívó és szellőztető berendezései, a villamos- és gázhálózata is komoly felújításra szorult.

A felújítás során az épületen a meglévő gépészeti szellőzés belső felújítása történik, illetve a tervezési területen az oldalfalakon tisztasági festés készül. A látszó acélszerkezeteket és gépészeti csöveket is újrafestjük. Belső nyílászárók cseréje terv és konszignáció szerint történik. A tetőszerkezet is felújításra kerül: a régi vízszigetelés megmarad és erre kerül az új korszerű hőszigetelés és csapadékvíz elleni szigetelés. A tetőszerkezet belső oldalán új gipszkarton burkolat készül a födémhez rögzítve, felületkezelve. Megvalósul a tankonyha helyiségeinek erősáramú épületvillamosság-rendszerének kialakítása (villamos elosztószekrény, kábel nyomvonal, védőcsövek, kábelek, lámpatestek, villamosszerelvények), valamint az épületgépészeti berendezések (fűtési, hűtési, légkondicionáló, szellőztető) villamosenergia ellátása. Ugyancsak megújul a tankonyha szellőzési rendszere, elszívóernyőkkel és elszívóernyőbe építhető oltóberendezéssel egészül ki. A tankonyha épületgépészeti korszerűsítésén túl megújul és korszerűsödik annak berendezése is, amennyiben a legmodernebb konyhatechnikai gépek kerülnek beépítésre, amelyek mind a turizmus-vendéglátás, mind az élelmiszeripari ágazat képzéseit szolgálják.

A felújítási munkákkal párhuzamosan készülünk a módszertani megújulásra is. Az ágazati képzőközpont működési modelljének, működési mechanizmusainak megismerése mellett szakmai továbbképzéseket is szervezünk szakmai oktatóinknak és a duális képzésben velünk együttműködő partnereink részére. Ezen kívül tájékoztató műhelymunkák, képzések valósulnak meg a projekt érintettjei számára is. Gondoskodni kívánunk arról is, hogy az ÁKK-ban meglegyen a megfelelő utánpótlás tanulói létszámunk, ezért pályaválasztási szakembereinket, tanácsadóinkat szintén meghívjuk továbbképzésre. Terveink szerint az ÁKK-ban a következőképpen alakul a tanulói létszám 2022-től: Felszolgáló 25 fő, Szakács 20 fő, Cukrász 5 fő, Pék-cukrász 5 fő.

A 2024-25-ös tanévtől kezdődően az élelmiszeripari ágazati képzéseket Szőlész-borász képzéssel (3 fő), az ÁKK általános működését új ágazattal, a sport ágazattal, ezen belül Fitness-wellness instruktor képzéssel (4 fő) szeretnénk bővíteni.

 

A projekt előrehaladásáról tájékoztatjuk a célcsoportokat, érintetteket és a lakosságot is, adatokat, jelentéseket és az előrehaladást alátámasztó dokumentumokat szolgáltatunk a támogató számára, sajtóközleményt adunk ki és tájékoztató, majd emlékeztető táblát helyezünk ki a projekt helyszínén.

szabotfeh